Het leven moet vooruit geleefd worden en achterwaarts begrepen

Kierkegaard

Systemisch Lichaamswerk

Systemisch werk via het lichaam is ontwikkeld door grondlegster Connie van der Arend.

Haar boek ”Het Veld van Aandacht” en daaruit volgend de training ”Roepen van de Ziel” hebben mij enthousiast gemaakt met deze methode te willen werken.

Familieopstellingen in een groep zijn al wat beter bekend maar een individuele sessie via het lichaam op de massagetafel (met kleren aan) is een andere werkvorm. 

In de verborgen, ongeziene, onbewuste of onverwerkte verhalen en gevoelens van onze voorouders zijn we vaak verstrikt geraakt. Deze verstrikking, het dragen van iets wat niet van jou is maar van een voorouder, is veelal terug te vinden in dat deel van ons lichaam waar we het meest kwetsbaar zijn. Dit kan chronische klachten, stress en pijnklachten veroorzaken.

Dit dragen doen we vanuit liefde en loyaliteit voor onze ouders.

Deze verhalen en gevoelens zijn letterlijk voelbaar in het lichaam, als opgeslagen herinneringen in ons celgeheugen. Als het oude celgeheugen getriggerd wordt door een situatie die lijkt op een oude pijn of onverwerkt trauma uit het familiesysteem kan het lichaam gestrest reageren. Zonder dat je het kunt verklaren.

Ook de ziel en het lichaam zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ook trauma’s van de voorouders hebben effect op het lichaam en op de zielslaag. De ziel kan zich op bepaalde plekken hebben teruggetrokken of zijn bevroren in de tijd. Aandacht voor deze zielslaag biedt een kans om deze delen te helen, waardoor ze weer verbonden wordt met de realiteit van hoe het was. En hoe het nu voor je is om je eigen plek in het familiesysteem aan te nemen.

Met behulp van zachte en ondersteunende aanraking kijken we hoe je je lichaam bewoont, waar het gespannen voelt, zwaar of leeg. We kijken dieper in het systemisch veld. We vragen de ouders en/of grootouders erbij. Direct in het lichaam is vaak al een reactie waarneembaar. We volgen de taal van het lichaam en onderzoeken samen wat jouw lichaam wil vertellen.

systemisch.jpg